Плевенска музикална слава е културен продукт на Регионален исторически музей – Плевен с цел дигитализиране и популяризиране на музикалното наследство на Плевен и региона. Град, който с пълно право може да се гордее с факта, че е дал на България и света големи оперни гласове  и съхранил през годините богати традиции в инструменталното и танцово изкуство.

Реализирането на това предизвикателство се осъществи с  партньорството на един от най-значимите и дейни местни културни институти, а именно Плевенска филхармония.

За реализирането на инициативата бяха обработени изключителен голям брой артефакти, музейни колекции, сред които фотографии, архиви, видео и аудио материали съхранявани във фонда на Регионален исторически музей – Плевен през годините.

Продуктът ще е от полза за редица заинтересовани страни. В резултат на него историците ще получат по-добра възможност да изследват плевенското музикално – културно историческо наследство. Дигиталната публика ще се докосне до вълшебството на музиката, един пленителен и артистичен свят в компанията на блестящо претворени  образи от световната оперна класика, които през годините предизвикват възторжени аплодисменти на оперните сцени. Сайтът е предназначен за възпитание и образование на настоящето и бъдещо поколение, добавяйки елементи на сътворяване на историческото и традиционно възприятие. Защото музиката обединява хората.

Сайтът има амбициозната цел да се превърне с времето в „Дом на музиката”. Градът ни се с гордее с музикалното си наследство и днес продължава да е един от най – значимите музикални центрове в страната. Интернет платформата отваря врати към пленителния свят на звуците и изгражда мост между традиции и съвремие. Плевенската музикална слава присъства във всички социални мрежи, а интерактивното приложение на няколко език позволява на почитателите  на стойностната музика да го посещават от различни точки на света.