„Операта – най-прекрасното създание, ако се влюбиш в него , оставаш му верен до края на живота”

Волтер

Плевенската опера е танцово – музикален феномен, обединил таланта и стремленията, волята за единение, духовно богатство и гласова надареност на екип от професионалисти.

Основана като самодеен институт през март 1970г. с голямата и решаваща помощ на именития оперен певец и забележителен музикален педагог проф. Христо Бръмбаров. В първите години от изграждането на института той активно съдейства за решаване на художествените и административни задачи, ръководи вокалната подготовка през репетиционния период. В състава на операта влизат съществуващите по това време  в града Държавен симфоничен оркестър, хористи и танцьори от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци, a солистите постъпват след издържан конкурсен изпит. До одържавяването на Плевенската опера  са поставени 8 оперни заглавия.

С решение № 286 на Министерския съвет на Народна Република България на 1 януари 1975г. самодейната опера в град Плевен се обособява за държавна. От 12 април същата година след кончината на проф. Христо Бръмбаров тя приема неговото име.

За кратко време в репертоара на оперния театър са включени редици от най – значимите произведения на световната оперна класика –  „Травиата” от Дж. Верди (1971г), „Мадам Бътерфлай” от Дж. Пучини (1979г), „Фауст” от Гьоте (1980), „Кармен” от Бизе. Плевенската публика е и свидетел на десетки представления от златния фонд на българската драма, сред които – „Албена” (1971г.), „Майстори” (1975), „Златната ябълка” (1979г.) от П. Хаджиев.

Високо професионалното ниво на спектаклите се осъществява  под музикалното ръководство на главните диригенти Веселин Гарванов,  Георги Нотев, с оригиналните творчески решения  на режисьорите Бисер Шинев, Кузман Попов, балетмайстора Никола Николов и диригентите Димитър Карагьозов, Константин Матев, Алеко Антонов. Професионалисти, вдъхновени от музикалната драматургия те с усет изграждат музикалната характеристика на действащите лица, умело съчетават в едно цяло творческите усилия на оркестър, солисти, хор и балет.

През 1994г. с Министерско постановление  Народна опера „Христо Бръмбаров” се закрива и се създава нов културен институт – Плевенска филхармония с открита оперна сцена „Христо Бръмбаров”.