Асен Селимски, плевенчанин със забележително присъствие и богати артистични качества в оперното изкуство през втората половина на ХХ в.

Завършил Българската държавна консерватория при проф. Христо Бръмбаров благодарение, на когото изучава тънкостите на вокалното майсторство. По-късно е преподавател в Националната музикална академия “Проф.П.Владигеров”, където със своята 40 годишна дейност се утвърждава като знаков вокален педагог за родната певческа школа.

С красивия си глас повече от три десетилетия претворява на български и европейски оперни сцени някои от най-хубавите роли из баритоновия репертоар. Сред тях се отличават Маркиз Поза от операта „Дон Карлос” на Верди, Тонио от операта „Палячи” на Леонкавало, Жермон от операта „Травиата” на Дж. Верди. Негова коронна роля в съзнанието на публиката остава образа на Фигаро от операта „Севилският бръснар” на Росини. Партия пасваща отлично на неговия глас и темперамент.

С голямо вдъхновение и артистичност изгражда образи на герои от български опери – Китан от „Боянският майстор” на К. Илиев, Мустокотко от „Златната ябълка” на П. Хаджиев, Терзиев от „Антигона 43” на Л. Пипков.

Феноменалният му творчески път и изключителният му принос му в оперното изпълнителско изкуство, го превръщат в еталон, част от златната съкровищница на музикално-сценичното наследство на България.